Een ander merk medicijn van de apotheek

Krijgt u bij de apotheek uw medicijn mee, maar van een ander merk? Misschien heeft de apotheek uw merk medicijn vervangen door een merkloos medicijn. Apothekers mogen uit eigen beweging een (duurder) merkgeneesmiddel vervangen door een (voordeliger) generiek medicijn. Generieke medicijnen zijn medicijnen met dezelfde werkzame stof, maar zonder merk. De meeste zorgverzekeraars vergoeden namelijk alleen de goedkoopste variant van een medicijn met dezelfde werkzame stof. Want de overheid wil geneesmiddelen betaalbaar houden. Maar wees gerust: een ander merk medicijn werkt net zo goed.

Werkzame stof en hulpstoffen
Een merkloos medicijn heeft altijd dezelfde werkzame stof als het originele merk medicijn. Een merkloos medicijn werkt dus net zo goed als het originele merk medicijn. Er kunnen wel andere hulpstoffen in zitten. Dan zit er bijvoorbeeld tarwezetmeel in plaats van maiszetmeel in. Dit heeft meestal geen invloed op de werking van het medicijn. Heel soms kunt u allergisch of overgevoelig zijn voor een hulpstof. Dan kan het nodig zijn om een ander merk te gebruiken zonder deze hulpstof. Als dit zo is, kunt u dit overleggen met uw apotheker.

Een ander merk medicijn ziet er anders uit
Een ander merk medicijn werkt dus net zo goed, maar het kan er wel anders uit zien. Fabrikanten mogen zelf bepalen hoe een medicijn eruit ziet. De kleur, vorm, smaak en verpakking van het ene merk medicijn kunnen dus anders zijn dan bij het andere merk medicijn. Als u een ander merk medicijn krijgt, geeft de apotheek hierover uitleg in een gesprek. Ook krijg u de informatie mee op papier. De apotheker of apotheekmedewerker bespreekt met u wat u van uw medicijn kunt verwachten. Hij of zij vertelt iets over:

  • waarom u een ander merk medicijn krijgt;
  • hoe het nieuwe merk medicijn eruit ziet;
  • de gelijkblijvende werking en bijwerkingen van het nieuwe merk medicijn;
  • hoe en wanneer u het nieuwe merk medicijn moet gebruiken;
  • of extra (bloed)onderzoek nodig is als u het nieuwe merk krijgt;
  • andere bijzonderheden, adviezen of waarschuwingen.

Heeft u toch problemen met het gebruik van uw nieuwe merk medicijn? Of heeft u nog vragen over het nieuwe merk medicijn? Overleg dan met uw apotheker.

Bel uw huisarts bij een allergische reactie.