HPV vaccinatie: met 1 vaccin beschermd tegen 6 soorten kanker

Wat is HPV?

HPV staat voor humaan papillomavirus. Dit is een heel besmettelijk virus dat zes soorten kanker kan veroorzaken. Er zijn meer dan 100 typen HPV. Door de typen 16 en 18 ontstaat het meest HPV-kanker. HPV kan leiden tot kanker in de monden keelholte, penis, anus, vagina, schaamlippen en baarmoederhals.

Besmettelijk virus

Door seks of door elkaar op intieme plekken aan te raken kan je HPV overdragen. Het virus verspreidt zich niet alleen via de penis en vagina, maar ook via de handen en mond. 80% van de mensen raakt hierdoor in hun leven besmet! Meestal ruimt je lichaam het virus binnen twee jaar op. Ieder jaar krijgen in Nederland ongeveer 1.500 mensen kanker door HPV. 

Alleen in 2023 gratis!

Iedereen die tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 geboren is, krijgt de vaccinatie in 2023 gratis. Plan je eerste afspraak direct, zodat je beide prikken in 2023 kunt halen en niet zelf hoeft te betalen. De vaccinatie is belangrijk voor iedereen. Ook als man kun je besmet raken met HPV en hierdoor kanker krijgen. Als je de vaccinatie haalt, bescherm je jezelf en je partner.

Kies zelf een plek en tijd

Wil je de HPV-vaccinatie halen? Maak nu een afspraak op www.hpvafspraak.nl, met je DigiD. Kies zelf wanneer en waar je de vaccinatie wilt halen. Geen DigiD? Maak je afspraak dan telefonisch via 0800-1608.

Lees verder in de brochure