Checklist: hooikoorts of corona?

Door de vroege start van de lente begint het hooikoortsseizoen dit jaar nu al. De klachten van hooikoorts kunnen lijken op die van een coronavirusbesmetting. Dat kan mensen ongerust maken. Het CWZ maakte een infografic, waarin de symptomen van beide ziektebeelden naast elkaar zijn gezet.

Een belangrijke vraag om het onderscheid te maken tussen hooikoorts of corona (COVID-19) is of iemand eerder last heeft gehad van hooikoorts. En of de huidige klachten herkend worden van eerdere jaren. Bij mensen die nooit eerder hooikoortsklachten hebben gehad, gaan we ervan uit dat 2020 niet het eerste jaar is waarin hooikoorts begint.

Om het onderscheid te vergemakkelijken zijn in de tabel de symptomen van hooikoorts en corona tegenover elkaar gezet. Een belangrijk verschil is dat bij hooikoorts (ondanks de naam) koorts vrijwel niet voorkomt. Veel mensen die besmet zijn met het coronavirus hebben wel koorts. Ook is er een verschil wat betreft niezen. Niezen door hooikoorts komt vaak voor door geïrriteerde ogen en kriebel in de neus, bij corona komt het meer door een neusverkoudheid. Alertheid is altijd geboden, neem daarom bij twijfel contact op.